זכרונות ליל פסח בבית אבא

נכתב על ידי: רייזברג יורם

 חג הפסח חג מלא זכרונות ילדות נפלאים שסובבו את כל מעגל החיים. לא היו כל מודרניזציה בבית, ללא מקרר חשמלי כך שאת הכל היה צריך להכין באותו היום. את החזרת, שורש החזרת היו קונים חודש לפני, שותלים בחצר ליד ברז הכביסה שיגדל ויתרבה.
את האמבטיה היו מכינים כברכת דגים לקרפיונים החיים, מאכילים אותם בפרורים כדי שישמינו עד הפסח. בגיגית הכביסה ממלאים מים להשרות את כלי הזכוכית מספר ימים ולהכשירם לפסח. את הסירים והסכו"ם היו קושרים ומכינים להגעלת כלים בדוד מים חמים מעל המדורה המים רותחים, מטבילים את הסירים והסכו"ם ואז זורקים למים אבן-צור מלובנת שהמים יבעבעו יותר והרי הכל כשר לחג.

גם עם הבגדים וההנעלה היתה חגיגת פסח, היו קונים בגדים חדשים לחג או תופרים בגדים אצל החייט מחליפה ישנה של אבא.
לארוחת הסדר מזמינים את כל המכרים שבארץ, כל בן עיר או קרוב נחשב לבן דוד ומוזמן להתארח, זה אומר להשתתף בסדר וגם להישאר ללון. אין בעיה של מקום לינה, פורסים על הרצפה את שמיכות החורף וכולם מסודרים ואף מצטופפים כמה במיטה אחת "הרי כולנו משפחה "

להכנת השולחן אבא היה מצרף את כל השולחנות בבית לשולחן אחד ארוך, מתאים את הגובה בעזרת קוביות עץ. כסאות מכל הבא ליד ואפילו ספסל ארוך לכמה סועדים. כלי אוכל תמיד לא חסרו לאמא, לא כולם אותם הצלחות ואותו הסכו"ם אבל לכולם יש צלחת מכובדת עם המון אהבה.
כל האוכל מוכן טרי היות ואין אפשרות לשמור בקירור. בלוק הקרח נמס מהר וארגז קרח קטן מהכיל הכל.
הדגים ששחו עד אתמול באמבטיה הפכו לגפילטע שמונחים על צלחת שבראשה ראש הדג שבפיו תקועה פרוסת גזר. הקניידלאך טריים מעשי בית שהוכנו רק הבוקר ויהיו תוספת נפלאה למרק העוף השמנוני והטעים. גם תרנגולת נשחטה אצל השוחט שוורץ שבשוק ומהעוף הכינו מיני מטעמים בתוספת לבשר המשומר שאימא הכינה עם המתכון המיוחד שזכור לה מבית הוריה. תהליך שארך כמה ימים. הבשר עטוף בתבלינים ומלח ומושרה בכלי ומעליו אבן כבדה שיספוג את כל הטעמים לפני הבישול, ואסור לשכוח לרגע את התוספות לארוחה שכולן מבוססות על תפו"א שמותרים לאשכנזים בכל מיני צורות וטעמים בלווי רוטב עשיר וטעים ולסיום כלי ענק שמכיל מרק פירות "קומפוט" מלא פרי ומתוק, אותו אבא אהב כמו כל דבר בתוספת מצה.
 
לאבא היה מלאי הגדות קשורות בחבל שמיועדות לפסח ומשמשות לשנים רבות, ויש חתימות יין. השולחן תמיד מתנדנד והיין נשפך וכתמים שמקלים לנחש על גילן המופלג. ההגדות נאספו ונשמרו משנים עברו. לא כולן באותו הנוסח וכל הגדה יש נוסח מעט שונה ותמיד מישהו שואל "איפה אנחנו עכשיו" והכוונה איפה קוראים בהגדה.

ואיזה כוס מברכים עכשיו, בליל הסדר המנהג לשתות 4 כוסות זה מלחיץ את אבא לגשת לסיטונאי ולמלא את מצבור הבקבוקים בכמה סוגי יין. את כתמי היין ניתן לזהות היטב שהשאירו חותמת על ההגדות, כל הטירחה לפני הפסח השאירה המון זכרונות. בשנים טובות היו גם מנצלים לסייד את הבית וזה כבר סיפור מבצע שמשנה את כל האוירה בבית ואורך מספר ימים של בלגן, אבק, סולמות ולכלוכים שכבוד הצבעי האמן שולט בכל ובתנועות יד אומן מתיז במברשת וצובע באמנות, מתמרן לכל החדר על הסולם מבלי לרדת כמו אומן בקרקס.

 
מעפילים בנמל חיפה. אוסף רייזמן
© כל הזכויות שמורות
יד',כסלו, תשע"ג. 28.11.12


הוספת תגובה
שם:
דואר אלקטרוני:
כתובת זאת לא תוצג באתר
כותרת:
תוכן:



 
|