שחקן הרדיו מוטי ברכאן.

שאלה לדיון: מהו סיפור?

נכתב על ידי: יהודה עצבה

מהו סיפור?
מאחר וימות הסיפור כימות עולם ומאחר וחיינו כבני אנוש כרוכים ומשולבים בסיפורים. ננסה לבחון בשורות אלה מה משמעותו של סיפור? מה הגדרותיו של סיפור, אם בכלל ניתן להגדירו? מה הם הסוגות השונות אשר בכפיפות להם חי הסיפור וכל מה שמשיק לו: האגדה, המעשייה, הצ'יזבאט, המשל, החידה ובודאי ימצא כל אחד מאיתנו הגדרות ותחומים נוספים הקרובים ללבנו.
חשוב שנציין כבר בתחילת הדברים, כי הסיפור הוא צורך אנושי לנו כבני אדם, לא בכדי סיפורי העם מלווים את תרבותינו ומעשירים אותה. הסיפור הוא השקפת עולמינו. אין צורך להדגיש את חשיבות הסיפור כמבדר, מחנך, אוצר בתוכו חכמת חיים, מרתק וכובש אותנו. ( כולנו צרכני וספקי סיפורים: הטלבזיה, הרדיו, הסלולרי ועולם האינטרנט על כל שלוחותיו )
ןבכן לאחר שנגענו בנקודות אלה, האם אנו יכולים ביתר קלות להשיב על השאלה הפשוטה: מהו סיפור? כיצד נגדיר סיפור? האם מתוך ההגדרה שנגיע אליה, נוכל לעשות הבחנה בין סיפור טוב וחי, לבין סיפור שהוא גיבוב של פרטים ומידע שאינו מרתק אותנו.
ייתכן מאוד והגדרת השאלה אינה מדוייקת, אך נעלה אותה כמות שהיא לדיון. אין ספק כי הדעות יהיו שונות ולעיתים אף מנוגדות זו מזו. מצב זה אך מדגיש את העומק והעושר של עולם הסיפור.
האם קיים הבדל בבחינת ערכו והגדרות של הסיפור כאשר הוא מוגש לנו כתוב, מצולם, מוקלט או על ידי מספר סיפורים חי ואנושי במעמד קהל.
אנא התייחסו לכל האבחנות והביעו את דעתכם בצורה רחבה ככל האפשר. יכולנו להביא דעות של חוקרים וטובים בנושא בבחינת מצוות אנשים מלומדה אך חשוב שאנו נבחן את השאלה הזו בכלי החשיבה הקיימים ברשותינו.
ולסיכום הבה נשאל את השאלה הפשוטה יותר: האם יש בכלל טעם בהגדרת סיפור?

כריכת המדריך למספרי סיפורים. 'סיפור טוב-זה כל הסיפור'
© כל הזכויות שמורות
ט"ו, כסלו, תשע"א. 22.11.10
6. סיפורים=פה ליסורים
מאת: עודד מזרחי 02/04/2015
תולדות עולם מבריאת העולם הם המודל לסיפור השורשי. אדם וחוה בגן עדן, הכל נחמד לכאורה, אבל יש נחש ברקע. אז מתחיל הסיפור. הנחש מצליח לזהמם, ומאז - גירוש מגן עדן והכל מתדרדר עד ימינו, עקבתא דמשיחא. הסוף הטוב: משיח (בגימטריא נחש כי הוא תיקונו). אין זו חזרה למצב הראשוני, כי הנחש ימוגר לעד. סיפורים=פה ליסורים (האות פה מבטאת פה). בכל סיפור יש איזו התפרצות של יסורים. בסיפור ללא אמונה משתקף טבע אכזר, בסיפור אמונה יש לכל פחות חוט של תקווה ובמקרה הטוב ביותר גאולה שלמה. בכל אופן בזמן הגלות אין סיפור בלי יסורים. כאשר הכל נחמד זה הסיפור הכי משעמם וגרוע. לכן מצבים קשים כמו מלחמות והשואה מייצרים הרבה סיפורים. שנזכה לפה סח כשר ושמח.
5. צורך אנושי
מאת: אביבית מאור 08/05/2013
מהו צורך אנושי? תוכלו לעזור לי?
4. מציף צורך אנושי
מאת: רענן 28/07/2013
קודם כל יישר כוח על האתר, אני נעזר בו רבות. (אני מלמד קולנוע וסיפורי עמים למחוננים) לדעתי סיפור טוב מציף ומתמודד עם צורך אנושי, הצורך באהבה, הצורך בילדות טובה, הצורך בחבר נאמן וכן הלאה. רשימת מכולת שתהפוך לסיפור יכולה למשל לעסוק במוצרים שעברו מהעולם למשל סודה סיפולוקס- זה מציף את העולם הישן שבו היית משוחח עם מישהו כשהיית מחליף סודה והוא גם היה מתעניין בשלומך וכו' לעומת זאת סיפור על מיחזור למשל יציף את הצורך שלנו במשמעות ובתחושת תועלתיות, לכן נזדהה עם סיפור על בקבוק שבסופו של דבר הפך להיות ספסל. וכן הלאה.
3. סיפור כדבר שצריך להחיות
מאת: נתנאל מלכיור 03/12/2010
שלום לכולם. שמי נתנאל (מדריך טיולים ומספר סיפורים). אני עוקב אחרי הסדנא באיחור מסוגנן של כמה חודשים ולכן לא הגבתי על הנאמר עד כה, אם כי הדברים שנלמדו היו בהחלט אמיתיים ומשכילים. ולתגובה: מנסיוני המועט, אני מאמין שהדבר היחידי שהופך גיבוב של עובדות לסיפור הוא המספר עצמו. יש אנשים שיכולים להפוך אפילו את רשימת המכולת שלהם לסיפור מרתק בעוד אחרים עלולים להפוך אפילו את סיפורי אלף לילה ולילה לרשימת מכולת (אם כי רשימה ארוכה מאוד). אני חושב שהעיקר בסיפור הסיפור הוא לחשוב איך להפוך אותו לדבר חי.
2. כמו יהודיה טובה
מאת: המרגלית 28/11/2010
אחזיר לך בשאלה: למה צריך להגדיר מהו סיפור? סיפור הוא סיפור הוא סיפור. כל אדם טועם עם הלשון ופוסק אם זה בעיניו סיפור או סתם גיבוב, או סיפור שאיננו ראוי בעיניו. אני עיפה מאד מהגדרות אקדמיות. שהפרופסורים יגדירו, זה התחום שלהם.
1. האם יש טעם בהגדרת סיפור
מאת: יהודה עצבה 28/11/2010
למרגלית שלום. ראשית תודה על התייחסותך. לאור ה'שקט' היחסי, אכן נראה לי שהנושא אינו מטריד איש ואני מסכים אתך שלעיתים אין צורך לשבור את הראש בהגדרת סיפור וכל שאנו מצפים לו הוא סיפור טוב. והשאלה בכל זאת חוזרת למקומה, האם רבים מסכימים אתך ואולי לא, ובעצם מה זה חשוב אם רבים מסכימים לחשיבות ההגדרה או לא? התשובה טמונה אולי בסיפור עצמו שכן אנו אומרים לא פעם 'סיפור טוב-זה כל הסיפור'
 
|